НИНА РИКАНОВИЋ                      
                     
Наша ученица Нина Рикановић освојила је још једну награду у области ликовне уметности. Новосадски Дечји Културни Центар је током јесени организовао први ликовни конкурс са слободном темом за децу свих узраста, подељених у одговарајуће старосне категорије. Нина је изабрала чувену птицу тркачицу, познати лик из цртаних филмова, која заиста постоји и насељава области Мексика и Северне Америке. И изгледа не баш као у цртаћу, већ више попут Нинине визије, зачињене и одређеном дозом маште. Техника коју је користила је суви пастел. Птица тркачица (роадруннер) је освојила III награду у категорији старијег школског узраста. У потпису награђеног рада као и каталогу изложбе стоји наша школа, Основна Школа ''Свети Сава'' и ментор Ђорђе Алемпијевић, наставник ликовног васпитања.
                                       
                 
                                       
 
''The One I Love''                  
                                         

У организацији асоцијације DEGA (Development & Education for Galleries & Artists), град Bryan, држава Teксас одржан је традиционални Међународни дечји ликовни конкурс HAPPY DEGART 2022 са темом ''The One I Love''.Нина и њен ''The One I Love''папагај Кики су освојили ПРВО место у конкуренцији радова сликаних акварел техником у категорији од 12 до 14 година. Уз Нину као јединог представника Србије су и деца из Катара, Јужне Кореје, Русије, Хонг Конга, Индије, Индонезије, Словачке, Велике Британије, Тајвана, Шри Ланке и наравно Сједињених Америчких Држава. Од 17. новембра до краја године ''Кики'' ће бити изложен у простору Degallery, града Bryan у држави Тексас, USA. Испод слике писаће Нина Рикановић, 12 years old, Kragujevac, Serbia.

                                                                           
                                 
   
Почетком октобра објављени су резултати 4. Међународног дечјег ликовног конкурса ''Мини РестАРТ'' на тему ''Фантастика и надреализам'' под слоганом ’’Друга страна облака’’ који организује Образовно-креативни центар РестАРТ из Велике Плане. На конкурс је стигло преко 4500 радова из чак 26 држава, 2463 рада домаћих и 1568 радова страних аутора. Групно учешће узело је 111 домаћих школа и више од 80 међународних, као и бројне установе, атељеи и радионице.
Наша ученица Нина Рикановић је у таквој конкуренцији, као индивидуална учесница, освојила II место у категорији од 11 до 14 година.
                                   
Од три послата рада, за изложбу која је отворена 5. новембра у Градској кући у Великој Плани, изабрана су два, док је за један од њих, Анубис, Нина освојила награду. Рад је иначе настао 2021. године, па је Нина практично готово најмлађи добитник признања у својој категорији.

У истој категорији, похвалу за свој рад је добила још једна наша ученица, Јана Попадић.

                                   
                           
       
nina1 nina3 nina4 nina5 nina6 nina7 nina8 nina9
 
                             
                           

Центар за образовање Крагујевац објавио је традиционални фотоконкурс, под називом "Дечија недеља кроз око детета".

Слоган овогодишње манифестације „Дечија недеља“ био је Шта детету треба да расте до неба?, а ученици су имали прилику да кроз фотографију прикажу школске активности у којима су учествовали током Дечије недеље, било да су у питању или ваншколске активности или да изразе своје
виђење овогодишњег слогана манифестације.

Наша ученица НИНА РИКАНОВИЋ освојила је једну од три награда за фотографију Лепота живота“ .

Изложба фотографија и додељивање симболичних награда, одржаће се 23. новембра 2022. године , у Америчком кутку у Крагујевцу (Градски дом, III спрат), с почетком од 18 часова.

На изложби ће се, поред три најбоље изабране фотографије међу којима је ,Лепота живота“ , наћи и Нинина фотографија „Пространство“

ментор Ана Тодоровић ,професор Технике и технологије

                                                       
       
Лепота живота
     
Пространство
                                       
 

"Плава планета"

         
       
Ученица наше школе, Нина Рикановић, на овогодишњем конкурсу поводом Дана планете Земље на тему "Плава планета" у организацији Центра за еколошко образовање и одрживи развој у конкуренцији преко 2000 приспелих радова из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније освојила је 1. награду.
                     
   

Ментор јој је била наставница биологије, мр Ана Ђокић Остојић. Тим поводом у крагујевачким новинама изашла је репортажа о младој уметници.

                     
 
 
                                     
Детаљније...    
                                                                                                 
   
Интернет часопис за подстицање дечјег стваралаштва ''Табла'' који срчано и истрајно води Драган Маринковић Драма, објавио је у новом броју лепу и озбиљну причу о Нини, њеним талентима и успесима
                                           
                                                                                                 
                                                                                                   
           
                                                                                                   
                                                             
                                                     
   
                       
ГАЛЕРИЈА СЛИКА
                                         
                                                                                                         
 
Papagaj (2021), 93cm x 63cm, graphite blocks & white chalk Pas (2021), 93cm x 63cm, graphite blocks & white chalk 01 Svemir ocima dece (2017), kombinovana tehnika - I nagrada konkursa 02 Birdie (2019), akvarel 03 Bird(s) on a Wire (2019), tempera, akrilik 04 Flamingosi (2020), tus u boji 05 Sova (2020), akvarel 06 Mistery Cat (2021), akrilik 07 King fisher (2020), grafit 08 Plava planeta (2021), akvarel, bojice - I nagrada konkursa 09 Magic Cat (2021), uljani pasteli 10 Sova (2021), grafit 11 Pixie The Cat (2021), akvarel 12 Sve je poslo naopacke... (2021), flomaster 13 Mrnjau (2022), akrilik 14 Bird (2022), akvarel 15 Birds (2022), akvarel Athene 2022 Borzoi 2021 Borzoi 2022 Borzois 2021 Diving 2021 Doberman 2021 Flying Cat 2021 Lavender 2022 Maltezer 2021 Night Creature 2021 Night Fox 2021 Sunlight 2021 Thai ridgeback 2021 The Ghost 2021 Wolf 2021 Kiki 1 Kiki 2 Kiki 3 Kiki Biljka 2021 Black lady bug 2021 Cherry 2021 Cosmic girl 2020 (selfie shot) Cvet 2021 Flower and a Bee 2021 Green nature 2021 Here comes the Sun 2021 Izvor reke Grze 2021 Jutarnja rosa 2021 Lepterija Sokobanja 1 2021 Lepterija Sokobanja 2 2021 Mak 2021 Mici 2021 On the top 2021 Pcela na cvetu 2021 Pogled u nebo 2021 Putevi 2021 Rani safran 2021 Reka Moravica Sokobanja 2021 Stara Planina 2021 Stara planina Loneliness 2021 Stara planina Panorama 2021 Ukras 2020 Visnje 2021 Yellow nature 2021 Sova 1 a Sova 2 a Sove na drvetu a
 
     
     
           
БИОГРАФИЈА
                                         
   


Нина Рикановић је рођена 17. јануара 2010. године у Крагујевцу. Ученица је VII разреда Основне Школе "Свети Сава". Током боравка у предшколском, на интерном ликовном конкурсу који је организовао Милош Петровић, лидер крагујевачке поп групе Бликс, њен рад је изабран за дизајн омота њиховог албума "Друга страна хоризонта" чиме је почео њен ликовни развој обогаћен бројним похвалама, наградама, изложбама.

Са 7 година осваја I награду на конкурсу Уметничке школе "Ђуро Салај" из Београда на тему ‘’Свемир очима деце’’. Наредна награда стиже 2021. када као ђак V разреда на конкурсу Центра за еколошко образовање и одрживи развој осваја I награду у категорији од V до VIII разреда.

Септембра 2021. године, са преко 30 својих радова у том тренутку, Дом омладине Крагујевац је Нини приредио прву самосталну изложбу у простору своје Галерије. Већ наредног месеца, својим новим радом Нина је била и део Колективне изложбе Културног центра УММУС, традиционалне годишње изложбе која се приређује у фоајеу Књажевско-Српског Театра. Од преко 50 пристиглих радова Нина је била у 36 изабраних и то као најмлађи излагач.

Током јесени 2021. године учешћем на конкурсу "Стрип Каиш 2021" у организацији Дечјег Културног Центра Београд (ДКЦБ) добија Индивидуалну похвалу. На конкурсу "Табла Фест 22" интернет часописа за подстицање дечјег стваралаштва "Табла" са темом "Очима се не види све" 2022. године осваја још једну I награду у конкуренцији од V до VIII разреда. Образовно креативни центар "РестАРТ" из Велике Плане је током пролећа и лета организовао Међународни ликовни конкурс Мини РестАРТ са темом "Друга страна облака" или "Фантатика и надреализам" на који је стигло преко 4000 радова из 26 држава света. У таквој конкуренцији Нина је освојила II награду, а од три послата, два су нашла своје место међу изложеним радовима колективне изложбе.

Нина сем ликовне уметности воли и фотографију и на фотоконкурсу Центра за образовање Крагујевац под називом "Шта детету треба да расте до неба", један је од победника са фотографијом "Лепота живота", док је за изложбу одабрана и друга послата фотографија "Пространство".

У организацијиа асоцијације ДЕГА (Development & Education for Galleries & Artists), град Bryan, држава Тексас у Сједињеним Америчким Државама, одржан је традиционални Међународни ликовни конкурс HAPPY DEGART 2022 са темом "The One I Love". Нина и њен "The One I Love" папагај Кики су освојили I награду радом сликаног акварелом у категорији од 12 до 14 година. Уз Нину као јединог представника Србије су и деца из Катара, Јужне Кореје, Русије, Хонг Конга, Индије, Индонезије, Словачке, Велике Британије, Тајвана, Шри Ланке и наравно Сједињених Америчких Држава.

Најновија награда стиже из Новог Сада. Новосадски Дечји Културни Центар је организовао први ликовни конкурс на којем је Нина освојила III награду радом "Птица тркачица" у техници суви пастел.

Сем велике љубави према ликовној уметности и фотографији, Нина је и члан Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, ученик школе страних језика и полазник уметничке школе цртања Артмада.

               
 
ЛИКОВНИ КОНКУРСИ И НАГРАДЕ
                                 
   


2017. Уметничка школа "Ђуро Салај" Београд, "Свемир у очима деце" – I награда

2021. Центар за еколошко образовање и одрживи развој, ’’Плава планета’’ – I награда

2021. Дечји Културни Центар Београд, "Стрип Каиш 2021" – Индивидуална похвала

2022. Интернет часопис за подстицање дечјег стваралаштва Табла, "Очима се не види све" - I награда

2022. Образовно креативни центар "RESTART" Велика Плана, "Друга страна облака"- II награда

2022. DEGA Gallery, Bryan, Texas, SAD, "The One I love" - I награда

2022. Новосадски Дечји Културни Центар, Нови Сад - III награда

               
   
ЛИКОВНЕ ИЗЛОЖБЕ
                                           
   

2017. Групна изложба радова "Свемир у очима деце", Београд

2018. Групна изложба радова полазника школе цртања "Галерија Арт", Крагујевац

2019. Групна изложба радова полазника школе цртања "Артмада", Крагујевац

2021. Самостална изложба радова "Та дивна створења", Дом Омладине Крагујевац

2021. Колективна изложба радова Културног центра УММУС, Галерија КЦ УММУС Крагујевац

2021. Групна изложба награђених радова конкурса "Стрип Каиш 2021", ДКЦБ

2022. Групна изложба награђених радова конкурса "The One I love", DEGA Gallery, Texas, SAD

2022. Групна изложба награђених радова конкурса Новосадског Дечјег Културног Центра, Нови Сад

               
   

ФОТО КОНКУРСИ И НАГРАДЕ

               
    2022. Центар за образовање, Крагујевац, "Шта детету треба да расте до неба" - I награда                
    ФОТО ИЗЛОЖБЕ                
    2022. Групна изложба награђених радова конкурса "Шта детету треба да расте до неба", Центар за образовање, Крагујевац                
                                                                                                           
   

mail: nina.rikanovic@gmail.com

instagram: nina._.the._.wolfie